De module 'Beleid, Wetgeving, Financiering en Kwaliteitszorg' van de CRA-basisopleiding staat klaar

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de nieuwe CRA-basisopleiding. In samenwerking met Zorgnet-Icuro en VVSG ontwikkelde we een vernieuwde module over het regelgevend kader waarbinnen de CRA diens functie uitoefent. Immers, de zesde staatshervorming heeft in Vlaanderen veel gewijzigd. Deze vernieuwde Wet- en Regelgeving is het vertrekpunt van beleid in een woonzorgcentrum. 

In deze module maken we u op een interactieve manier wegwijs in de verschillende decreten en vertaling hiervan naar concrete uitvoering in medisch beleid. Als CRA dient u het wettelijk en regelgevend kader te kennen: hoe is de programmatie van woonzorgcentra, hoe past dit in de Vlaamse Sociale Bescherming? Hoe verloopt de erkenning, het toezicht en de financiering? Ouderenzorg vertrekt steeds meer vanuit het concept wonen en leven. Wat betekent dit voor het beleid dat de CRA mee vorm geeft? Uiteraard kan in dit plaatje het kader voor Kwaliteit van Zorg niet ontbreken. 

Tijdens de 46e Wintermeeting van de Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie op 11 februari 2023 te Oostende is er zaterdagochtend een programma voor CRAs voorzien over de rol van de CRA in het medisch kwaliteitsbeleid in het WZC

De vernieuwde CRA-basisopleiding is vormgegeven volgens het principe van 'blended learning'. Dat wil zeggen dat de theoretische kennis volledig online wordt aangeboden op het Sofiaplatform. De verschillende modules kunnen volgens een eigen tijdsschema worden gevolgd. Voor elke module wordt intervisiemateriaal voorzien om te gebruiken in de Lokale Kwaliteitsgroep (LOK) of het lokale CRA samenwerkingsverband. Daarnaast organiseert Domus Medica een aantal intervisiemomenten voor haar leden. In totaal wordt voor elke module een minimale inspanning van 4 uur verwacht.