'Vlaams Instituut Gezond Leven' voorziet procesbegeleiding voor preventiebeleid rond mondzorg, vallen, psychofarmaca en ondervoeding in woonzorgcentra

Het project 'Procesbegeleiding voor preventie binnen woonzorgcentra' wil tegemoetkomen aan de motivatie van de WZC om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van bewoners te bevorderen, de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden en om de kennis over gezondheidsthema’s te verhogen en er ook expliciet aandacht aan te besteden. Het project kadert in de nieuwe preventieve gezondheidsdoelstelling ‘Gezonder leven’.

De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking die nieuwe inzichten, tips, tools en instrumenten aanreikt om het WZC te ondersteunen bij een succesvolle implementatie van val- en fractuurpreventie, ondervoeding, preventieve mondgezondheid en psychofarmaca.

De procesbegeleider werkt op maat van het WZC. Met begrip voor de dagelijkse realiteit en met oog op de visie van het WZC. Geen inspecteur, maar iemand die het proces mee opvolgt. Hiervoor kreeg de procesbegeleider een intensieve opleiding en ontwikkelde we een draaiboek per thema als houvast voor de procesbegeleider en het woonzorgcentrum. Het draaiboek bestaat uit 7 stappen voor het implementeren van een kwaliteitsvol beleid.

Dit project loopt volgens de huidige regelgeving tot 31 december 2028. Procesbegeleidingen die gestart zijn of goedgekeurd werden, kunnen afgewerkt worden tot ten laatste 31 december 2028. Indien je inschrijving als WZC is goedgekeurd, garanderen we dat het traject kan beëindigd worden mits dit binnen de 65 contacturen valt.

Meedoen als woonzorgcentrum? Klik dan hier voor meer informatie rond aanmelding en deelname voorwaarden.