Volg vanaf nu de online module 'Beleid Palliatieve zorg en levenseindezorg'

Image
/sites/default/files/styles/large/public/2022-03/4%20Palliatief%20beleid.jpg?itok=76l0jz2A

Iedereen binnen het woonzorgcentrum vervult een rol in de vroegtijdige/voorafgaande zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg. Dit verlangt een zorgcultuur waarin iedereen de nodige kerncompetenties kan ontwikkelen. In deze module staat kwaliteitsverbetering op ieder van deze domeinen centraal. Leerzaam voor nieuwe én gevestigde CRAs.....

Wat leert u in deze module?

Palliatieve zorg voor bewoners, in de brede betekenis, is onmiskenbaar een essentieel onderdeel in het woonzorgbeleid. In deze module van de CRA basisopleiding geven we u inzicht in de krijtlijnen van het Vlaams Referentiekader Vroegtijdige/Voorafgaande Zorgplanning (VZP), Palliatieve zorg (PZ), en Levenseindezorg (LEZ).

Vroegtijdige/Voorafgaande zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg zijn kerncompetenties waarin iedereen binnen een woonzorgcentrum een rol vervult (bestuur, directie, CRA, verpleegkundigen, zorgkundigen, paramedische en ondersteunende staf tot vrijwilliger – elk met eigen competenties).
Een zorgcultuur binnen een woonzorgcentrum waarbinnen deze kerncompetenties ontwikkeld worden, is een essentieel onderdeel van goede zorg in een woonzorgcentrum. Daarom staat in deze module kwaliteitsverbetering op ieder van deze domeinen centraal. Dergelijke kwaliteitsverbetering kan best stapsgewijs en doelgericht gebeuren.

In deze module van de CRA basisopleiding worden hulpmiddelen aangereikt zoals VZP-gesprektools en reflectie-tools die in het woonzorgcentrum geïmplementeerd kunnen worden. Daarnaast is er aandacht voor kwaliteitsindicatoren alsook voor het belang van regionaal overleg met de eerstelijnszone, de palliatieve netwerken, palliatieve equipes en ziekenhuizen. De focus op het ontwikkelen en implementeren van kwaliteitsbeleid maakt deze module zowel voor nieuwe als gevestigde CRAs leerzaam. 

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de nieuwe CRA-basisopleiding. Deze module werd uitgewerkt door Lieve Van De Block, Johan Wens, Sophie Opsomer en Jan De Lepeleire.

 

Hoe is de vernieuwde CRA-basisopleiding opgebouwd?

De vernieuwde CRA-basisopleiding is vormgegeven volgens het principe van 'blended learning'. Dat wil zeggen dat de theoretische kennis volledig online wordt aangeboden op het Sofiaplatform. De verschillende modules kunnen volgens een eigen tijdsschema worden gevolgd. Voor elke module wordt intervisiemateriaal voorzien om te gebruiken in de Lokale Kwaliteitsgroep (LOK) of het lokale CRA samenwerkingsverband. Daarnaast organiseert Domus Medica een aantal intervisiemomenten op verschillende plaatsen in Vlaanderen. In totaal wordt voor elke module een minimale inspanning van 4 uur verwacht.